Eğitsel oyun ile çocukları sevindirmek

Çocuklarımızı veya Öğrencilerimizi, derslere veya eğitim konusunda meraklı ve araştırmacı bir ruh kazandırmak istiyorsak bazı değişiklikler yapmak zorundayız. Eğitimimizde küçük bir değişiklik geleceğimizi değiştirir. Örneğin derslerimize küçük etkinlikler katarak derslerimizi hem eğlenceli hale getirir hemde öğrencilerimizin öğrenmesini sağlarız.

Sloganımda dediğim gibi ” DAİMA FARKLILIK “.

Derslerde küçük küçük değişiklik yaparak öğrencilerin gelişimini artırabiliriz. Ben de bu yola çıkarak derslerin bir tanesine özel olarak hazırladığım bir eğitsel materyali size proje şablonu ile anlatacağım.Bu eğitsel materyal başlıkta belirttiğim gibi eğitsel oyundur.

Eğitsel oyunlar bazı yaş gruplarında önemli bir rol oynamaktadır. Bundan dolayı seçiminizi yaş grubuna göre bir materyal seçebilirsiniz. Bu şu demek değildir, 16 Yaşındaki bir yaş grubuna eğitsel oyun gitmez. Buradaki konu ve içeriğe göre bu yaş grubuna ya da farklı yaş gruplarına uygulayabilirsiniz. O seçim size aittir. Benim yaptığım eğitsel materyal matematik öğretmenlerinin ve okul öncesi öğretmenlerinin kullanabileceği bir materyaldir. Şimdi aşama aşama bu materyali tasarlayalım.

Birinci aşama: Seçeceğiniz ders, konu, hedef kitle ve kazanım

Yukarıdaki seçimleri sırası ile yapıyoruz. Bu konuları seçtikten sonra kafamızda bir oyun canlanmaya başlamak üzeredir. Ben yukarıdakileri ayarlarken dikkat edilmesi gerekenler; konu,hedef kitle ve kazanım. Konumuzu seçtikten sonra hedef kitlemize konu hakkında ne kazandırmak istiyoruz. Eğer kazanımımızı fazla tutarsak bunları yapacağımız eğitsel oyunda gerçekleştirmek zorundayız yani bunları dikkat ederek bir kazanım yazmamız gereklidir. Aşağıda benim yaptığım örnek mevcuttur:

Ders: Matematik

Konu: Sayılar

Hedef Kitle:Okul öncesi dönemden 3 sınıfa kadar geçerli öğrenciler kullanabilir.

Kazanım:Can Sıfıra Düşünceye Kadar Çift ve Tek Sayıları Ayırt Edebilir.

Benim hedef kitlem yaptığım eğitsel oyun için geniş bir kitle tuttum. Sebebi ise okul öncesi dönemde ya da evde velilerimizin çocuklarına öğretim yaptıkları içindir.

İkinci aşama: Yazılımın (Eğitsel oyunun) bileşenleri (Türü,Geliştirileceği araç,oyun içi kurallar,yönergeler,görevler,süre,ödül, geri bildirim,seviye)

Belirttiğimiz bu bileşenler oyunu oluşturduğumuz kısıma geçiş yaptığımızı göstermektedir. Bu aşamada kazanımımızı nasıl bir yol ile öğreteceğimizi göstermektedir ve eğitsel oyunumuzun nasıl bir oyun olacağını anlatmaktadır. Şimdi kısaca bunları anlatayım.

Tür: Bu kısım eğitsel oyunun türünü belirtmektedir. Bu aşama kazanımımızı nasıl öğreteceğimizi belirtir. Örneğin: benim yapacağım oyun eğlence türüne girmektedir. bu türlerin bazıları: eğlence,problem çözme,kavram öğrenme, strateji. Türü seçtikten sonra gerisi sırası ile gelmektedir.

Geliştirilecek araç: Bu araç türe göre belirlenir. türe göre bir materyal yani eğitsel oyun hazırlarsınız. Bu araçlar türlere göre değişkenlik gösterir yani seçiminiz el becerinize ya da dersinize ya da kazanımınıza göre değişkenlikler gösterir. Dikkat edilmesi gereklidir. Örnek; Ben Scratch programını kullanıyorum. Bu program hem öğrencilerin öğrenebileceği hem de bilgisayar öğretmenleri için güzel bir program olduğu için seçim tercihim bu yönden oldu.

Oyun içi kurallar: Türünüzü seçtikten sonra kazanımınıza göre oyunda geçecek kurallar belirlenir. Kurallar hedef kitleyi çok çok zorlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Örnek;Can sistemi 0 olmadan tek sayıları fare ile toplaması gereklidir. Bu tarzda kurallar oyunun oynayışını belirlemektedir.

Yönergeler: Oyunda geçecek ve öğrencilerin oyun sırasında ya da oyuna başlayıp bitene kadar yapacağı talimatlardır. Bu talimatlar net ve öğrencilerin anlayacağı tarzda olmalıdır. Örnek: Oyun içindeki karakterin söylediği yönergelere uyulacak. Bu örnekte ben öğrencilere direk yönergeleri söylemiyorum. Sebebi ise oyun çevrim içi olması ve öğrencilerin kendi çabaları ile bir şeyler yapmasını istediğim için. Tabi burada öğretmen veya veliler oyunu çocuklar için hazırlamalıdır yani oyunu açmalarıdır.

Görevler: Oyun esnasında öğrencilerin yapacağı işlerdir. Örnek; Oyunda olmakta olan tek sayıların toplanması görevi. Burada yapacağınız oyuna göre kurallar koyabilirsiniz. Misal, Sessiz sinema oyununda öğrencileri konuşmaması gerektiği, kartta yazanlara göre anlatım yapması görevi.

Süre: Oyuna heyecan katmak ve öğrencileri bir şeylere teşvik etmek için koyulması gereken bir unsurdur. Koymak zorunlu değildir. Oyundan oyuna değişkenlik gösterir.

Örnek:Süre Yerine Can Sistemi Yapıldı. Yaptığım oyunda süre yerine CAN sistemi yaparak farklılık kullandım. Bu farklılığı sizlerde yapabilirsiniz.\n\nÖdül: Oyun sonunda verilecek hediyedir. Öğrencilerin öğrenmesini pekiştirir.

Geri Bildirim: Oyun esnasında geçecek doğru ya da yanlış hareketlerin bildirilmesi. Örneğin; Tek veya çift sayıları seçiminde ses çıkması.

Seviye: Oyun içinde zorluğa göre konulacak aşamalardır. Oyunlarda heyecan katmaktadır. Örneğin: Puan 250 geldikten sonra tek sayıların hızlanması.

Üçüncü aşama: Senaryo

Her oyunda bir senaryo mevcuttur. Senaryolar oyuna ilgi katmaktadır ve oyunun amacına ulaşması için izlenen bir yol gibidir. Oluşturulan senaryo başta belirttiğimiz kazanıma ulaştırmak zorundadır. Eğer kazanıma ulaşmayan senaryolar oyunu kötü yapmaktadır.

Örnek: Merhaba Benim Adım Prof. Bugün Mat Şatosu Görünmez Oldu. Mat Şatosu Görünür Olması Tek Sayıları Yakalamana Bağlı. Hadi Acele Et. Şato Kötü Kedilere Kalmadan Oyuna Başla. Giriş Sahnesinde Böyle Konuşma Yapılır ve Yardım Sahnesinden Devam Eder.

Yukarıda ki butonlar benim hareketimi sağlar. Yanda Gösterilen Sayılar ve Daha Fazlası Oyun İçinde Kayarak Yanımdan Geçer Ve Senin Yapman Gereken İse TEK SAYILARI Yakalaman. 500 Puan ve Fazlasını Yaparsan Şatoyu Kurtarırsın. Hadi Menüye Dönüp Oyuna Başla

Oyun Esnasında Kenara Gelince Kenara Değme Diyerek Bilgi Veriliyor.

En Sonunda Puanı Tamamlamış İse

Tebrikler MAT Şatosunu Kurtardın 😀 Bu Pastada Benden Sana Hediye Olsun.

Oyunu Kaybettiğinde Hayır Şatoyu Kaybettik… 🙁  Diye Söyleme Yapacak Ve Oyun Bitecek.

Bu tarz bir senaryo yazabilirsiniz ve senaryonuz bir film senaryosu gibi her açıklama mevcut olmalıdır çünkü oyunu yaparken takılmanızı engelleyecektir.

Dördüncü aşama: Oyun Tasarım

Oyun tasarımlarının amacı belirtilen konuları öğretmektir. Öğrenciler oyunlar ile etkileşimde olacakları için tasarımlarını net şekillerle hazırlamanız gerekir. Yapacağınız oyunun tüm aşamalarının tasarımlarını yapmanız gereklidir. Oyunda olması gereken temel tasarımlar:

Giriş sahnesi, Yardım – Kurallar sahnesi,

Konu içerik sahnesi, geri bildirim (yanlış-doğru cevapları gibi),

Ödül sahnesi, Diğer(Varsa diğer nesnelerin resimleri(buton, kart, karakter gibi)) Tasarımı

Tasarım örnekleri aşağıda mevcuttur.

Örnek: Giriş sahnesi ve Bildirim hazırladıktan sonra oyununuzu geliştiriniz ve bu oyunu öğrencileriniz ile oynayınız.

Yukarıda anlatmış olduğum aşamalar ile sizlerde kendinize bir eğitsel oyun yapabilirsiniz ve dersleriniz ya da çocuklarınız eğlenerek eğitimlerine renk katmış olursunuz Çocuklar her zaman derslerde ya da hayatta farklılıkları ve ilgi çekici şeyleri severler. Sizlerde geleceği değiştirmek istiyorsanız çocukların eğitimine bir renk katın.

Oyunu oynamak istiyorsanız Scracth adresine giriş yapınız ve arama yerine senseref67 yazarak profilimden ulaşabilirsiniz.